Till startsidan!

Välj artikel du vill läsa på denna sida
(vecka 4-5):
 • Öland marknadsförs i världen...
 • Bygdegårdar återinvigs
 • Motionerar om Mörbylångas försköning
 • Ölands Skördefest utvecklas..
 • I Mörbylånga är pungen förbehållen kvinnorna
 • Öland på TUR 2000
 • Öland på Formex 2000
 • Nu höjs livskvaliteten isöder....
 • Per Ekström hedras med staty och PR?
 • Företagarnas "julafton".....


 • Artiklar införda jan-juni 4 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 3 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 1 klicka här och läs!

 • Regionen på enad front:
  Nu marknadsförs Öland
  över nästa hela jordklotet
  Nu marknadsförs Öland över i stort sett hela jordklotet. I ett mycket stort projekt som drivs av Sveriges Rese- och Turistråd AB, finns Öland och Småland med. De två landskapen presenteras som " Upplevelseland" i text och bilder över ett uppslag i en läcker turistkatalog med namnet "Sverige 2000". Den ges ut i upplagor på tillsammans tre miljoner exemplar på flera språk.

  Den nordiska upplagan är störst med sina två miljoner exemplar på norska, finska och danska språken. De mer internationella upplagorna specialredigeras för bl a USA, Sydostasien och Japan. Sammanlagt handlar det om tio olika upplagor på åtta olika språk. Tyska, holländska, franska, italienska och engelska språken kompletterar totalbilden av Sverige.
  Det här innebär att den blivande turist som frågar efter vårt land på resebyråer, turistmässor, turistkontor eller så kallade callcenters ute i världen, får "Sverige 2000" antingen i handen, på posten eller utskriven hemma via Internet. I vissa områden går "Sverige 2000" ut som bilaga till tidningar.

  Per Nordström är projektledare vid Sveriges Rese- och Turistråd AB och han håller därmed i ett närmast gigantiskt informationsprojekt. I första hand gäller det att med alla tillgängliga medel sprida information om Sverige som turistmål, i andra hand att skapa nya arbetstillfällen inom besöksnäringen.
  "Sverige 2000" är faktiskt ett riktigt läckert svenskt "smörgåsbord" av aktiviteter, natur, kultur, nöjen och boende. Vore man inte hemma, skulle man få stark hemlängtan. Inte ens Lucia saknas bland röda stugor, vackra slott, blåa vattendrag, gröna skogar och vita sandstränder. På matsidorna lockas med knäckebröd, sill, lingon, köttbullar, kräftor, löjrom och snaps.

  Öland är natur och kultur
  De olika upplagorna har anpassad redigering, allt efter målgrupp. Men genomgående presenteras Öland som en solig ö med unik natur och med stora möjligheter till kulturella upplevelser för både ung och äldre. Alvaret, Böda Kronopark, Ottenby, Eketorps Borg och Borgholms slott representerar natur och kultur. Ölands Djur- och Nöjespark ger bilden av nöjen och Camping Öland med 27 moderna campingplatser rekommenderas för familjeboende.

  Ölands Turist AB är med överallt som den officiella turistbyrån. I en del upplagor lyfts Solliden fram, som kungliga familjens sommarresidens.
  Som kuriositet kan nämnas att följande öländska metropoler är utprickade på Sverigekartan i den engelskspråkiga upplagan: Byxelkrok, Böda, Källa, Borgholm, Skogsby, Mörbylånga och Näsby.

  Pippi & glas
  Den regionala biten av fastlandet domineras förstås av Pippi Långstrump med bilder och text från Astrid Lindgrens Värld. Glasriket finns med, liksom Gränna Polkagrisar, kanotlederna och de röda stugorna.
  Kalmar finns inte med - vilket ger viss skadeglädje på Öland - men i de nordiska upplagorna har Regionförbundet gått in med Turism i Kalmar län.
  Dessutom måste man ju passera Kalmar för att komma till Öland, landvägen.
  Ny teknik
  En intressant detalj i sammanhanget är att katalogernas texter och bilder ska läggas ut på Internet. Den nya tekniken öppnar nya vägar för budskapen.
  - Den som har tillgång till dator kan enkelt skriva ut sidorna. Finns inte den tryckta versionen tillgänglig får man ut det man vill ha ändå, kommenterar Per Nordström.

  Han berättar också att huvuddelen av upplagorna går ut i månadsskiftet mars/april, men att katalogerna är avsedda att användas året runt.
  Ett extra plus i kanten ska utgivarna ha för mängder av korta fakta om Sverige. I de internationella upplagorna har man dessutom tagit med flyg- och båtlägenheter samt en lång lista på researrangörer.
  Faller till exempel Öland en japansk turist på läppen, får han också snabbt reda på hur han ska ta sig hit.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!  Bygdegårdar
  återinvigs

  De öländska bygdegårdarna börjar komma till heders igen. Nu återinvigs två traditionella samlingsplatser.
  Det är Föragården, som Borgholms kommun skänkt till socknens nybildade bygdegårdsförening. Det blir årsmöte och invigning vid samma tillfälle.
  Talare är, passande nog, ordföranden i kultur- och fritidsnämnden i kommunen, Lisbeth Lennartsson.
  Hon har sina rötter i bygden. Längre norrut, i Löttorp, tar livaktiga bygdegårdsföreningen sin bygdegård i bruk efter omfattande renovering. På båda ställena blir det festligheter, med både sång och musik.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!  Motion till fullmäktige:
  Låt folket medverka i
  Mörbylångas försköning

  Stadsarkitekten Alvaro Florez har fått ett intressant förslag på sitt bord. Det är en motion från Sonia Lindell (v) och Sylvia Olofsson-Hiller (mp), där politikerna föreslår att gamla sockerbruksområdet i centralorten Mörbylånga förskönas.
  Motionen har vandrat vidare från kommunfullmäktige via kommunstyrelsen till stadsarkitekten.
  Bland annat föreslås att kommuninvånarna inbjuds att komma med förslag och att konststuderande vid Folkhögskolan i Torslunda och Capellagården i Vickleby får vara med i arbetet.
  "Låt oss göra hela sockerbruksområdet till ett vackert och spännande rekreationsområde", heter det i motionen.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!


  Ölands Skördefest
  utvecklas till tre?

  Just nu arbetar projektgruppen bakom Ölands Skördefest för fullt. Vid tre ” väckelsemöten” har projektledare Jörgen Areskough och hans medhjälpare dragit fulla hus av intresserade i Skäftekärr, Köpingsvik och Alby. Bland nyheterna märks planer på utökning av festandet, med start vid påskhelgen via midsommar till avslutningen vid Mickelsmäss i månadsskiftet september-oktober.

  Eftersom arrangörerna dras med skral ekonomi, kom mötena att handla mest om hur man ska få in pengar till kassan. De öländska företagarna är förvånansvärt tröga med bidrag och det framkom att av 270 aktiva deltagare vid Ölands Skördefest år 1999, hade hela 110 struntat i att registrera sig. Därmed bidrog de inte ekonomiskt till arrangemanget, utan åkte snålskjuts på de andra.

  Nu planeras deltagarskyltar och dekaler, som kan fås mot en deltagaravgift på 1 200 kronor. Med det greppet hoppas projektgruppen komma tillrätta med fusket. Andra sätt att ideellt stödja projektet är rena sponsorpengar eller att köpa andelsbevis på 100 kronor.

  Mat & kultur
  Mat och kultur från Öland finns förstås alltid i förgrunden och inom de områdena utvecklas Ölands Skördefest, även om utvecklingen i år blir rätt blygsam beroende på ekonomin. Men det kommer flera produkter med varumärket Ölandssmak och den roliga kocktävlingen för ungdomar utökas till att omfatta gymnasieskolor i hela sydöstra delen av landet.

  Dessutom föreslår Vision Skäftekärr att billigt boende ska marknadsföras inför skördefestandet. ”Tag med lakan och bo för 100 kronor natten”, lär budskapet bli. Konstnatten på södra Öland - som slagit alla rekord under skördefesten - har kommit för att stanna. Årets Ölandsby - Hulterstad - blir platsen för invigningen den 29 september och som invigningstalare är jordbruksminister Margareta Winberg kallad.

  Anne Wilks, skördefestens drottning!Och även i år håller sig Ölands Skördefest med en egen ”drottning”. Det är Anne Wilks som lovat ställa upp i sitt trägna arbete igen. Med i årets arbetsgrupp finns också bl a fotografen Tommie Skoog och idésprutan Fredrik Ehrensvärd.

  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!

  Ett fall för JämO?
  I Mörbylånga är pungen
  förbehållen kvinnorna
  Männen tappar makt i Mörbylånga kommun, åtminstone ekonomiskt sett.
  Visserligen har kvinnorna en bit kvar tills de får majoritet i de demokratiska församlingarna.
  Men när det gäller att betala ut pengar har gubbarna inte en chans.
  Arbetsutskottet i kommunstyrelsen föreslår nämligen att idel kvinnor får rätt att teckna kommunens post- och bankgirokonton.
  De utvalda är ekonomichef Elisabeth Wahlström, finanschef Marie-Louise Persson och ekonomisekreterare Gun Karlesand.
  När det gäller belopp under 10 000 kronor är även assistenterna Mika Ideström och Ann-Christine Mårtensson betrodda.
  Och sedan länge heter ordföranden i kommunstyrelsen Saga Sigvardsson.
  Vad ska gubbarna göra? Ropa på JämO, eller?

  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se


  Till toppen!
  TUR 2000:
  Öland visar sina bästa sidor
  på Nordens största turistmässa

  Öland visar upp sig på Nordens största turistmässa, TUR 2000 på Svenska Mässan i Göteborg den 23 till 26 mars.
  Det är olika företag och organisationer som i regi av Ölands Turist AB gör en gemensam satsning på denna kombinerade fack- och publikmässa.

  I veckan hölls den första planeringsträffen och spontant anmälde sig bl a Camping Öland, Vision Skäftekärr, Halltorps Gästgiveri och Borgholms Slott som deltagare.
  Men många fler får chansen och intresset är faktiskt stort eftersom rese- och besöksnäringen populärt kallas ”Nästa börsraket” och spås en lysande ekonomisk framtid.

  Det är 17:de året som TUR-mässan arrangeras. I fjol fylldes nästan 15 000 kvadratmeter utställningsyta av deltagare från hela världen. Det rekordet lär slås i år, enligt förhandsrapporterna från Göteborg.
  Mässdagarna torsdag och fredag 23-24 mars är avsedda endast för fackfolk, medan veckoslutet är allmänhetens dagar.
  Öland har förhandsbokat en monter på 48 kvadratmeter och den ska förmedla olika sinnesintryck. Det ska bland annat handla om god mat, bra boende, bra nöjen, bra kultur och så sol och bad, förstås.

  Hög kvalitet har också den officiella turistbroschyren ”Bra att veta om Öland”, som Ölands Turist AB ska förmedla under mässan. Den trycks i år i rekordupplaga, 500 000 exemplar, varav 100 000 är en internationell version.
  Satsningen på mässan lär vara en klok investering för framtiden. Det är inte bara den internationella besöksnäringen som slåss om själarna.
  Öresundskonsortiet, som lockar med nya Öresundsbron, gör en storsatsning under TUR 2000 med sikte både på resebranschen och på enskilda turister.
  Men ölänningarna har redan öppnat moteld. Ölandsbron, som snart har 28 år på nacken, ska lanseras som ”Norra Europas längsta avgiftsfria bro” och kommer därmed till heders igen i reklamen.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!


  Öland på Formex 2000:
  Det dukade bröllopsbordet
  tog emot 14 000 besökare 

  Redan i entrén till Älvsjömässan i Stockholm mötte besökarna en stilfull överraskning.
  Paradisverkstaden i Färjestaden hade som ett av tre företag fått hedersuppdraget att duka upp ett stort bröllopsbord med egna produkter.
  Här visades en blandning av vit keramik och glas från den egna Glasverkstaden, på ett bord med åtta kuvert där inte ens krokanen saknades.  Men Paradisverkstaden var inte ensam på den här gigantiska fackmässan. Bland drygt 600 utställare på drygt 13 000 kvadratmeters yta hittade Holmenkollens utsända fler ölänningar, Ölands Korgimport AB från Borgholm och Ullcentrum Öland AB från Löttorp.

  Formex är ett begrepp i snart sagt hela världen. Under en vår- och en höstmässa visas design för t ex heminredning upp för både nationella och internationella uppköpare.
   

  Mässorna har arrangerats i snart 40 år och har blivit så stora att konkurrenterna Sollentunamässan AB och Stockholmsmässan AB går ihop för att klara anstormningen av utställare och fackfolk.
  Det här är alltså inte någon publik mässa. Ändå beräknas den locka ca 14 000 personer.

  Åttonde året i rad
  Paradisverkstaden deltar för åttonde året i rad och Eva Paradis säger till Holmenkollen:
  - Årets upplaga är för vår del väldigt positiv. Vi har träffat mycket folk och fått många nya, spännande kontakter.
   
   


  Första gången


  Ullcentrum Öland AB är med för första gången och Ann Linderhjelm är nöjd: --Vi har fått ett positivt gensvar och många nya kunder, säger hon. Hon berättar också att företaget öppnar sin nya butik i Borgholm den 12 februari. Den finns vid Norra 

  Långgatan, tvärs Ölandsbladets redaktion, och kommer till efter påtryckningar från kunder. Butiken ska på prov hålla öppet hela året, medan tillverkningen finns i Löttorp.
   


  I Borgholm finns även Ölands Korgimport AB, som på Formex 2000 representerades av ölänningen Mats Aronsson.

  Foto & ©: Harald Wiezell, Orbymedia 2000.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se
  Nu höjs livskvaliteten:
  Bröderna Marx att hyra
  på folkbiblioteken i söder!

  Mörbylånga fortsätter att satsa på höjd livskvalitet.
  Från 1 februari finns en lång rad fina filmklassiker att hyra på videokassetter. Det är bara att gå in på något av biblioteken i Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn och beställa sin favoritfilm.
  Sedan får man njuta av den i två dygn, till det facila priset av 20 kronor.

  - Vi har tidigare haft utlåning av videofilmer till barn och ungdom. Nu utvecklar vi verksamheten med klassiska filmer för vuxna, säger Dag Jonasson, bibliotekschef i Mörbylånga.

  Någon konkurrens med de ordinarie videouthyrarna lär det inte bli. De nu aktuella filmerna är 30 år gamla, eller äldre. De är svåra att finna i videobutikerna och de sänds sällan eller aldrig i televisionen.
  Men det handlar som sagt om riktiga klassiker. "La dolce vita (Det ljuva livet)" av Frederico Fellini och med vår egen Anita Ekberg i en av de bärande rollerna, är bara en av titlarna. Det är i den filmen det skånska bombnedslaget blir världsberömt, när hon badar i Fontana di Trevi i Rom. En annan är "Casablanca", där Ingrid Bergman spelar tuff mot ännu tuffare Humphrey Bogart och där "As time goes by" blir världsschlager.
  Andra regissörer som kommer med är Ingemar Bergman, Pasolini och Kurosawa.

  Sedan har vi förstås de riktigt klassiska crazyfilmerna med Bröderna Marx. Det stundar underbara tider för älskare av de rullarna!
  Hittills har ett 40-tal filmer beställts och ungefär hälften har levererats. Längre fram kommer det fler, om allt går som Dag Jonasson hoppas.
  Biblioteken har goda erfarenheter av utlåning av videofilm till barn och ungdomar. Nu höjer man ribban och ger de vuxna invånarna samma chans.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!  Per Ekström hedras 
  med staty och PR?

  Södra Ölands mest kända person genom tiderna, konstnären Per Ekström (1844 - 1935), vandrar nu bildligt talat genom den kommunala beslutsapparaten i Mörbylånga.
  Efter en motion till kommunfullmäktige från Jan Nilsson (fp) i Mörbylånga letar nu såväl kommunstyrelsen som kultur- och fritidsnämnden efter lämpliga sätt att lyfta fram bygdens store son, även känd som "Solmålaren".
  Hittills har det kommunala hedrandet stannat vid ett uppkalla en gata i centrala Mörbylånga efter Ekström. Men nu tittar man i första hand efter ekonomiska möjligheter att åstadkomma mer handfasta inrättningar, t ex en staty eller byst.

  Per Ekström föddes i Segerstad och dog vid Sjöbacken i Mörbylånga år 1935, i en ålder av 91 år.
  Han hann bli vida berömd och belönades till exempel med en guldmedalj vid Världsutställningen i Paris 1889. Till den litterära historien gick han som målaren Selldén i August Strindbergs "Röda Rummet". Han lär också ha varit den som fick Strindberg att börja måla.
  Många av Per Ekströms verk har visats och visas vid Per Ekströmsmuséet i Mörbylånga. Det är konstkännaren Jan Andersson, som under tio års tid skapat ett privat museum i en f d banklokal vid Storgatan. Det är ett museum, som trots minimal reklam, tar emot busslaster av besökare från snart sagt hela Europa. Jan Anderssons kunskaper om måleri i allmänhet och Per Ekströms måleri i synnerhet, är också respekterade i vida kretsar.

  Lyfts fram
  Nu vill Folkpartiet Liberalernas lokala avdelning att både Per Ekström och det privata muséet lyfts fram. För Per Ekströms del föreslås en staty eller byst, antingen på Torget i Mörbylånga eller vid Sjöbacken, i närheten av konstnärens bostad.
  Muséet föreslås få plats i kommunens turistbroschyrer och på lämpliga informationstavlor.
  Motionen har passerat kommunstyrelsen och ligger nu hos kultur- och fritidsnämnden. - Vi hoppas att facknämnden kan hitta ekonomiska och praktiska lösningar, som svar på motionen. Jag besökte personligen Jan Anderssons museum under Kulturdagarna i Mörbylånga i somras, så jag är medveten om vilken värdefull tillgång det är för kommunen.
  - Problemet är att vi saknar direkta medel för sådana här insatser. Men jag tror att facknämnden har större möjligheter än kommunstyrelsen att göra någonting. När det gäller turistinformation, så har vi egentligen bara "Bra att veta om Öland", som ges ut av Ölands Turist AB. Men det är förstås en bra väg att marknadsföra Per Ekström och hans verk, kommenterar kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Saga Sigvardsson,(c).
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se
  Till toppen!

  Företagarnas "julafton"
  hålls på Träffpunkten

  Nu är det dags för Ölandskommunernas stora, årliga företagarträff.
  Det är Borgholms och Mörbylånga näringslivskontor som bjuder in till utställning och seminarier på Träffpunkt Öland onsdagen den 9 februari 2000 klockan 15 - 21.
  Bland de medverkande märks flera intressanta företagare, de båda kommuncheferna Lars Frick från Borgholm och Staffan Larsson från Mörbylånga, Ölands egen EU-konsulent Jörgen Samuelsson och öns egna näringslivssekreterare Tage Selander från Mörbylånga och Anders Nyholm från Borgholm.

  Utställarlistan är gedigen och upptar namn som Arbetsförmedlingen, ALMI Företagspartner, Företagarna på Öland, Nyföretagarcentrum i Kalmar Län, Föreningssparbanken Öland, Mörbylånga Företagarförening, Intresseföreningen Ölands Norra, Ölands Försäkringsbolag, Internationellt Entreprenörskap, Högskolans Näringslivsservice, Kalmar Idé- och Uppfinnareförening, Office Center Borgholm, Länsstyrelsen, Nyföretagarprojektet i Mörbylånga, Posten Sverige AB, Regionförbundet, Ölands Skördefest, Handelsbanken, FL-Net AB, Ölandssmak, Länsförsäkringar, Öland på Internet AB, Info Baltic, Resurscenter och Företag 2000.

  Samverkan
  Tre olika seminarier genomförs under eftermiddagen och kvällen. Under temat "Visst går det att driva ett elektronikföretag på landsbygden" berättar Anders Olofsson om sitt företag Dectron AB i Algutsrum. Företaget hette tidigare Neonteknik AB och Anders Olofsson är verkställande direktör. Han får sällskap av Ulf Olsson, ägare till Guntorps Herrgård i Borgholm, som ska berätta om sitt företag under temat "Att lyckas i turistbranschen".

  De två kommuncheferna ska ge personliga reflektioner över hur näringslivet på ön kan utvecklas genom samarbete med kommunerna. Seminarierna har titeln "Planering - Utveckling - Samverkan".

  Ung företagsamhet är ytterligare ett intressant ämne som ventileras av Janeth Abrahamsson och Maria Faltin. De ska berätta om hur de arbetar med att stimulera kreativitet och företagsamhet i skolan. De seminarierna har titeln "Från grundskolan till och med gymnasieskolan".

  Trivsamt umgänge
  En annan viktig ingrediens under företagarträffen är att folk ska kunna prata och umgås under trivsamma former. Därför är det väl sörjt även för den sociala biten, med rejäla pauser och med levande musik av Attila Gracza. Dessutom serveras såväl mat som dryck.

  Företagarträffarna brukar vara välbesökta tillställningar och då 2000 års tema är "Entreprenörskap och företagsamhet" och programmet ser intressant ut, lär det vimla av folk på Träffpunkt Öland i Färjestaden.
  © Holmenkollen, Info Baltic 2000, acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!


   
  Redaktör: Acke Sandström
  acke.sandstrom@home.se
  Besöksadress:
  INTERNET CAFE
  CHECKPOINT-OLAND
  Köpmangatan 20
  Mörbylånga
  e-post: acke@checkpoint-oland.com
  Tfn GSM 0705 - 35 19 05
  Café -Kontor - Redaktion: 0485 - 41118
  Ansvarig utgivare:
  Öland på Internet AB
  Webmaster : Siw Lindahl siw.lindahl@checkpoint-oland.com
  mobil: 070-2594565

  Till toppen!

  Till checkpoint-oland.com index