2001-1
Välj artikel du vill läsa på denna sida
Bildtexterna får du genom att peka med musen på bilden!
 • Kassavalv - nytt forum för konst..
 • Engelska scouter lärda om Öland..
 • Internationellt på Vida..
 • Ulf Abel under päronträdet....
 • Vida bättre än drömmarna....
 • Nytt ansikte på checkpoint....
 • Utmärkt Världsarv...
 • Doktor ut, pumpa in....
 • Kungen invigde världsarvet...
 • Kunglig meny på Världsarvsinvigning...
 • Köp en lott och vinn Öland
 • Hawaii + Öland + Gotland=Sant!..
 • Vintern gick och lärkan kom..
 • Årets företagare i Mörbylånga..

 • Artiklar införda nov-dec 1 klicka här och läs!
 • Artiklar införda sept-nov 1 klicka här och läs!
 • Artiklar införda juni-sept 5 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 4 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 3 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 2 klicka här och läs!
 • Artiklar införda jan-juni 1 klicka här och läs!
 •  

   

   


  Kassavalv i Mörbylånga
  nytt forum för konsten

  Alvaro Florez och Luis Santiago, i gemensam konstutställning Under Skördefesten med höjdpunkten under konstnatten visar Luis Santiago och Alvaro Florez för första gången sin konst i en gemensam utställning i gamla Föreningsbankens bankvalv i Mörbylånga.


  Luis Santiago med sitt ursprung i Spanien och Madrid har varit bosatt i Sverige under flera perioder. Han kom 1970 och blev kvar till 1983 första gången. Sedan 1997 bor han med sin familj i Skogsby och ägnar sig åt illustrationer och grafisk formgivning.
  Han är känd för sina illustrationer i Barometern.
  Han vann också  tävlingen om bästa välkomstskylt till Öland.
  Skylten står nu på plats vid brofästet, "Öland alla tiders Ö".

  Luis Santiago har bland annat haft utställningar i Uppsala och på Galleri Gerlanius.

  Safe Art - en passande titel på utställningen! Alvaro Florez även han av spansktalande härkomst. Alvaro kommer från Bogota i Colombia. I Lund tog han sin arkitektexamen 1983, ett år på konstfack i Barcelona 1985 och de senaste åren har han arbetat som stadsarkitekt i Mörbylånga Kommun. Han är bland annat pappa till utvecklingsplanen "Färjestaden 2000".
  I dagarna har vi fått upp nya skyltar för världsarvet-södra Ölands odlingslandskap. De har designats av Alvaro.

  Alvaros konst kunde vi se vid hans första separatutställning under Ölandsdagarna. Tidigare har han varit representerad vid en samlingsutställning på Eksgården i Gårdby

  Text och bild: Siw Lindahl

  Engelska scouter lärde
  om det nya Världsarvet

  Kunskapen om att södra Ölands odlingslandskap utnämnts till Sveriges senaste Världsarv, sprids över världen på olika sätt.
  I veckan var det kommunalrådet Saga Sigvardssons tur att dra sitt strå till stacken.

  Inför 17 utländska gäster - 12 flickscouter och fem ledare från Bristol i England- höll Saga en lysande information på perfekt engelska.
  -En mycket bra föredragning. Till och med vi som är från Mörbylånga lärde oss mycket nytt, sade Gunilla och Egard Luvö från Mörbylånga Scoutkår, som under hela veckan agerat värdpar för de engelska kollegorna.

  Flickscouterna och deras ledare deltog tillsammans med drygt 26 500 andra scouter i det internationella lägret Scout 2001, som var förlagt till Kristianstad. På plats fanns också närmare 30 öländska scouter och ledare.
  Och mitt ibland dem fanns naturligtvis Egard Luvö, ordförande i Mörbylånga Scoutkår och hans fru Gunilla, som är sekreterare.

  Under det nio dygn långa lägret knöts många internationella kontakter eftersom scouter från drygt 60 länder fanns på plats.
  Inom scoutrörelsen finns ett begrepp som kallas "Home hospitality" och det innebär att scouter från andra länder får möjlighet att hälsa på i hemmen hos likasinnade i Sverige, till exempel.

  Så när Scout 2001 revs, reste den engelska gruppen inte hem, utan kom till Mörbylånga, som den lokala scoutkårens gäster.
  Nio av dem bodde i scoutstugan och de andra hemma hos familjen Luvö. Programmet var tätt och man hann till och med resa till Stockholm för en dags sightseeing.

  Veckan i övrigt fylldes av hembesök hos andra familjer i Mörbylånga, en tur till Borgholm och slotten, titt in på Historium i Träffpunkt Öland och så naturligtvis en tur genom det nya Världsarvet, inklusive en visit på Capellagården i Vickleby.

  En kväll bjöd de engelska flickorna på "Brittish evening" och sista kvällen var det stor tack- och avskedsgrillning vid scoutstugan. Då deltog drygt 60 personer.

  Men en av höjdpunkterna var nog när mrs mayor herself - Saga Sigvardsson - personligen berättade om det nya Världsarvet.
  Saga Sigvardsson, till vänster, höll en lysande föredragning för de engelska gästerna, inklusive värdparet Gunilla och Egard Luvö.

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Vida Museum & Konsthall:
  Internationella storheter i mycket spännande möte


  Hans Frode, kosmopolitisk konstnär som hämtar kraft på Öland De konstnärliga storheterna står på kö till Vida Museum & Konsthall vid Halltorp, söder om Borgholm.

  Ulf Trotzig avlöstes av två internationellt mycket kända glaskonstnärer, Hans Frode och Piergiorgio Tempesti.
  Båda deltog i Global Glass Art på Borgholms Slott 1999, men har annars sina fästen på olika håll i världen.


   


  Piergiorgio Tempesti


  Piergiorgio Tempesti, välsedd konstnärlig gäst på Öland Tempesti håller mest till i trakterna av Venedig i Italien. Han är född i Bologna och har en grundutbildning som arkitekt.
  Han arbetar i två material, som kan sägas vara typiskt italienska, sten och glas. Flera av hans verk på Vida ser ut som miniskulpturer nedstoppade i hängvaser. Det är en stillsam upplevelse att ta del av denne timide italienares arbeten.
  Hans Frode är göteborgaren som bor i New York sedan 20 år och som tillbringar alla somrar i Sättra på Öland.
  Han är en nyskapare som arbetar med måleri, glas och neon.

  Hans Frode x 2 Bland mästerverken måste nämnas "Musikens färg", en samling glasfioler i slitna lådor med inneboende neonljus i olika färger.
  Annars kan hans teknik - som getts namnet Neonism - studeras på sydvästra väggen i utställningshallen. Det ser faktiskt ut som läckra öländska jordgubbar.

   

  Musikens färg De två konstnärerna är mycket olika. Men tillsammans skapar de ett spännande möte, som gallerist Börge Kamras så slående uttryckte det vid pressvisningen.

  Utställningen är öppen varje dag till mitten av september, klockan 10.00 - 19.00.


  Text: acke.sandstrom@home.se

  Under päronträdet vid Vickleby Alvarbod satt Ulf Abel. Det blev naturligtvis fullsatt

  Intendenten vid Nationalmuseum, tillika konsthistorikern Ulf Abel var veckans gäst "Under päronträdet" vid Vickleby Alvarbod.
  Mästerligt berättade han om konstnärslivet på Öland i allmänhet och det kulturella livet i Vickleby i synnerhet.

  Det blev en verbal resa genom den öländska konsthistorien, från A T Gellerstedt till Sven Svensson.
  Ulf Abel upplevde själv som barn det kulturella livet på och kring Bo Pensionat i Vickleby, under den tid då södra Öland fick smeknamnet "Nordens Normandie".
  Det var under senaste krigsåren som de skandinaviska konstnärerna inte kunde ta sig till Frankrike för att studera och måla. Då valde många Öland i stället.
  Ulf Abel är en stor tillgång för konstlivet på Öland. Han är på väg att slå ned sina bopålar i Vickleby och nästa gyllene tillfälle att se och höra honom blir under Ölands Skördefest. Då håller han en klassisk föreläsning " 100 år av öländskt måleri" på Vida Museum & Konsthall. .

  Text: acke.sandstrom@home.se
  Foto: Siw Lindahl

  Vida Museum & Konsthall:
  Det blir vida bättre
  än deras drömmar

  Ulrika och Bertil framför blivande Vida. (Foto: Börge Kamras) Den 24 juni 2001 blir en minnesvärd dag på Öland.
  Då öppnar för första gången Vida Museum. En vecka senare är konsthallen färdig att tas i bruk.
  Därmed bär 20-åriga drömmar och två års hårt arbete frukt.

  Barbro och Börge Kamras Det var för två år sedan som Barbro och Börge Kamras fick möjlighet att köpa 10 000 kvadratmeter mark med drömläge, granne med Halltorps Gästgiveri, och med vidunderlig utsikt mot Kalmarsund och fastlandet.
  Den 15 november i fjol togs första spadtaget. Då var konstnärerna Ulrika Hydman-Vallien och Bertil Vallien med och grävde.
  Hjärntrusten bakom Vida, fr v Bertil Vallien, Börge Kamras, Barbro Kamras och Ulrika Hydman-Vallien (Foto: Siw Lindahl) Nu har de fyra vännerna visat sina livsverk för media. Barbro och Börge Kamras livsverk är Vida Museum & Konsthall. Ulrika och Bertils livsverk finns i två fasta avdelningar i museet. I norr visas rika prov på Ulrika Hydman-Valliens produktion och utveckling under 40 års konstnärskap. I söder har Bertil Vallien en egen fast avdelning i samma syfte.
  - Det är sällan levande konstnärer begåvas med egna museum, poängterades det vid mediavisningen.
  - Men nu är det så och vi tror att Vida Museum & Konsthall ger oss möjlighet att placera regionen Öland och Glasriket på den internationella glaskartan.

  Vida Museum & Konsthall är en 1 100 kvadratmeter stor dröm i ljus betong, glas, trä och järn. Hela byggnaden "svävar" ut mot sjön - den är byggd i sluttningen väster om väg 136 och står delvis på pålar. De enorma fönsterväggarna och ett stort trädäck vetter mot sjön och ljuset i väster.
  Även i taken är det fönster, i form av ljusinsläpp. Allt är stramt och med ytterst sparsmakad dekor.
  Meningen är ju att innehållet ska tala, inte byggnadens väggar.

  Lilla Nyborg, adjö

  Nu lämnar Barbro och Börge Kamras sitt kära Galleri Lilla Nyborg i Borgholm.
  I det blå huset vid infarten till centrum har de i drygt 20 år visat god konst. En av de första utställarna var Ulrika Hydman-Vallien, numer världsberömd.
  Hon och maken Bertil Vallien har fungerat som samtalspartners åt Barbro och Börge under hela planeringen av Vida.

  Högt i tak

  Byggherren Börge Kamras och byggmästaren Staffan Axelsson, Mörebyggen AB På Vida är det högt i tak, i dubbel bemärkelse.
  Utställningshallarna har en fri höjd på uppåt sex meter. Den stora hallen mitt emellan de två fasta avdelningarna öppnas för det allra senaste inom måleri, skulptur, glas, keramik, design, trä och textil. Här ska spännande utställningar avlösa varandra. 30 juni har Ulf Trotzig vernissage och visar målningar. Senare i sommar kommer glas av Piergiorgio Tempesti och Hans Frode.
  I höst - lagom till Ölands Skördefest - visas en minnesutställning av Lars Karlsson-Frost.
  Under sommaren visar museibutiken utställningen "Silver & Guld" med deltagande av 29 konstsmeder.

  Vänförening

  Öländska jordgubbar och en småländsk -glasgubbe-, vilken läcker kombination!(Foto: Siw Lindahl) I samband med öppnandet av anläggningen startas en förening "Vida Museums Vänner". Medlemmarna får för en blygsam årsavgift möjligheten att förhandstitta på kommande utställningar.
  Samtidigt öppnar museibutiken, med ett sortiment av hög kvalité som ska spegla hela verksamheten vid Vida.

  En honnör

  Hela anläggningen är privatägd. Regionförbundet i Kalmar län har hjälpt till med 200 000 kronor i marknadsföringsbidrag. I övrigt kommer pengarna från tre håll:
  - Det är väl från Barbro och mig och banken, sade Börge Kamras vid presskonferensen.
  Hur mycket Vida egentligen kostar behöver väl knappast klarläggas.
  Men att det handlar om en mångmiljon-
  satsning är fullt klart.
  En rar ko, designad Ulrika Hydman-Vallien Inkomsterna kommer från museibutiken och i form av entréavgifter.
  De avgifterna är värda en honnör. Det kostar 30 kronor att se de tre utställningarna. Med så låga avgifter har Vida alla möjligheter att bli ett riktigt folkmuseum.

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Utmärkt Världsarv

  Det nya Världsarvet - Södra Ölands Odlingslandskap har redan fått egna vägvisningsskyltar. Längs väg 137/136 finns två avfartsskyltar i alldeles rätt färger - gult och grönt. De officiella världsarvsskyltarna är bruna och beige, men i väntan på dem duger den här öländska varianten gott.

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Nytt ansikte på Checkpoint

  Kenth Björnheimer går en utbildning i design av web-sidor och under sommaren praktiserar han hos Öland på Internet AB i Mörbylånga.

   

   

   


  Text: acke.sandstrom@home.se


  Doktor ut, pumpa in!
  Skördefestvillan
  blir nytt hjärnkontor


  Lillebill Grähs invigde Före detta överläkarbostaden vid Borgholms Sjukhus bytte på fredagen officiellt namn.
  Det var kommunalrådet i Borgholm, Lillebill Grähs, som vid en återinvigningsceremoni döpte om det ganska pampiga huset till " Skördefestvillan".
  Därmed fick Ölands Skördefest ett nytt hjärnkontor i Borgholm, medan lilla hjärnkontoret finns kvar i Färjestaden.
  Rolf Attoff välkomnade Allt vad Öland har av VIP-are var på plats vid invigningen, när styrelseordföranden i skördefesten, Rolf Attoff, hälsade välkommen från trappan.
  Det här visar att man på Öland, inte minst från politiskt håll, ser Ölands Skördefest som en stor tillgång.
  Men så är också nätverket kring Konstnatten och Ölands Skördefest det största som någonsin skådats på ön.
  Evenemanget i slutet av september är redan landets största i sitt slag och såhär fyra månader innan, är omkring 600 programpunkter anmälda.
  Två värdar
  Alla VIP-are var på plats Dagens två värdar, skördefestgeneralen Jörgen Areskough från Sandby och programansvariga Anne Wilks från Ullevi i Gårdby, kunde notera att öns båda kommunledningar var mycket väl representerade.
  Från Mörbylånga kom kommunfullmäktiges ordförande Bernt Andersson och näringslivssekreterare Tage Selander. Lillebill Grähs hade med sig hela sitt arbetsutskott, d v s Eddie Forsman, Gunnar Aldestam och kommunchefen Lars Frick.
  Till och med Europeiska Unionen var på plats, i form av Jörgen Samuelsson, EU-samordnare i Ölands Kommunalförbund.
  Den högre utbildningen kom, i skepnad av Tom Michel, näringslivet symboliserades av VD:n på Strand Hotell Kjell Gehammar och VD:n för Ölandsbladet Lars-Göran Fält och från de kulturella höjderna hade bl a keramikern Eivor Åberg och författarinnan Mikaela Mikaelsson stigit ned.
  Totalt var det närmare 100 personer som fick smaka på det nya Skördefestvinet (Skördefesten Sparkling) och på en utsökt Ölandsbuffé med delikatesser från bl a Ölandssmak AB, Strand Hotell och Halltorps Gästgiveri.
  Samsas
  och här är fler VIPare.. Ölands Skördefest tar över största delen av det gula, pumpafärgade huset. Men man samsas med Borgholms Cityförening, Ölandssmak AB (ett avknoppningsföretag från Ölands Skördefest), EU-kontoret och ett ledningskontor för den lokala sjukvården.
  Det stora huset sjuder alltså av verksamhet. För de som arbetar i Ölands Skördefest gäller närmast att ge ut den stora programtidningen. Det blir en publikation i 4-färg på 84 sidor i veckotidningsformat.
  Tidningen ligger just nu för tryck och ska distribueras ut på Öland och i sydöstra Sverige i en upplaga om 200 000 exemplar.

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Kungen invigde världsarvet…..

  Vid en enkel, men mycket värdig ceremoni invigde kung Carl XVI Gustaf på torsdagseftermiddagen det nya Världsarvet, Södra Ölands Odlingslandskap. Kungen talade mycket personligt om Ölands många företräden.

  - Redan som barn lärde jag mig uppskatta den öländska naturen och kulturen. Här finns blommorna, här finns dofterna, här finns Alvarets vildmark och här finns många intressanta fornminnen, sade han. Men han poängterade också vikten av att ett Världsarv måste vårdas.
  - Jag vet det personligen, sade han. Som bekant bor kungen själv i ett av landets elva Världsarv, Drottningholms Slott.

  Högtidligheten hölls i Bårby Borg, mellan Mysinge och Kastlösa. Där hade ett oräkneligt antal åskådare samlats, tillsammans med en rad speciellt inbjudna och ett massivt mediauppbåd.
  Kommunfullmäktiges ordförande Bernt Andersson inledde och i sitt välkomsttal nämnde han särskilt två personer, som lagt ned ett omfattande arbete med Världsarvet.

  - Vår kultur- och fritidschef Kerstin Olofsson och lokala LRF-ordföranden Johan Danielsson är bland många, många som i samarbete gjort detta möjligt, sade han.
  Landshövding Anita Bråkenhielm stod näst på talarlistan och därefter fick "världsarvingarna" ta emot utmärkelsen från World Heritage Center i Paris. Det officiella diplomet överlämnades av Madame Alexandra zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.
  Kommunalrådet Saga Sigvardsson talade kort och kärnfullt om ett arv att förvalta, utveckla och vårda.
  Sedan kungen invigt Världsarvet spelade barn ur Mörbylånga Musikskola en fanfar och till sist utbringades ett fyrfaldigt leve för både Världsarvet och kungen.
  Rörorkestern från Byteatern i Kalmar medverkade också i ceremonien, med att mycket annorlunda och mycket uppskattat sång- och musiknummer.
  Under hela dagen pågick festligheter i Kastlösa By och dit anlände kungen under eftermiddagen för att ta del av fröjderna.
  Bland annat ställde KLS-Smålandskött till med stor grillfest och det blev dans på Alvaret. 

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!


  Invigningsfestens ölandsmeny:
  Kungen kommer att må
  som en liten prins…..

   Tage Selander och Kerstin Olofsson från Mörbylånga kommun är ansvariga för det stora invigningsprogrammet den 31 maj, tillsammans med Karin Uddling, föreståndare på Kastlösa Stiftsgård. Det blir idel öländska specialiteter, innan nya Världsarvet invigs i Bårby Borg.
  De 60 speciellt inbjudna gästerna får lunch i Kastlösa Stiftsgård. Och den lunchen är något utöver det vanliga.
  Den är i sin enkelhet mycket exklusiv eftersom maten är tillagad av lokala delikatesser och kryddad med färska kryddor från Capellagårdens örtagård i Vickleby.
  Här är menyn för den äkta Ölandsbuffén:
  Potatisgratäng med färska kryddor
  Kycklingfile från Guldfågeln, serverad med sås på majs
  Olika sallader, som tomat och lök och äkta ölandssallad med bl a bruna bönor, lök och äpple
  Marinerad, färsk vitlök
  Lökpaj
  Parfait på fläder med färska jordgubbar från Arontorp.

  Till det här dricker man vatten i olika former, smaksatt med enbär, havtorn, slånbär eller fläder.

  Grillfest, också

  Skulle kungen och de övriga i det exklusiva sällskapet mot förmodan inte bli mätta, kan de senare på eftermiddagen ta igen det vid grillplatsen öster om Kastlösa Skola. Där är det stort party med KLS-Smålandskött och där gives grillat fläsk i tunnbrödsrulle med potatissallad samt grillad korv.

  Hela Öland bjuds in

  Kungen, landshövding Anita Bråkenhielm och övriga specialinbjudna blir långtifrån ensamma.
  Hela Öland är har bjudits in, eftersom alla hushåll på ön fått en särskild försändelse med posten.
  Och hyllningstalen blir många. Bland annat har folket i Kastlösa skrivit ett alldeles eget välkomsttal till kung Carl XVI Gustaf, som de läser upp när han anländer om eftermiddagen, efter själva invigningsceremonin. Minnespresenten till kungen är också lokal. Det blir specialgjorda världsarvsglas från Glashyttan i Kastlösa. Eftersom drottning Silvia inte är med, får kungen färdas extra försiktigt när han reser hem.
  Minnespresenten från Öland innehåller två glas och vi får förmoda att det ena är tillägnat drottningen. Läs hela invigningsprogrammet här

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!


  "Drömresan i nya Världsarvet":
  Bingolotto valde ut Öland som högvinst

  Annonsen i lotten!Landskapet Öland är högvinst i Bingolotto fem veckor framöver. Det är första gången ett helt landskap är med i landets populäraste spelprogram.
  Varje lördagskväll bänkar sig svenskar, norrmän och finländare med drygt 2 miljoner Bingolotter i nävarna.
  Nu får de läsa på lotterna om "Öland - alla tiders ö" och om drömresan i nya Världsarvet.
  Resan på Öland är så kallad lådvinst i fem veckor. Dessutom görs en extra dragning på Pingstafton. Totalt vinner drygt 50 par en specialkomponerad weekend på Öland.

  Det blir hektiskt för vinnarna. De får en romantisk långhelg på Halltorps Gästgiveri, där de får bästa maten och kan pusta ut i landskapsrummen.
  Naturligtvis kommer inte alla vinnarna på en gång, utan resorna sprids ut under sommarsäsongen. Och här är alla besöksmålen i den ordning vinnarna får hälsa på:
  Borgholms Slott med "Guld i Konsten", utställningen Ölandsguld i Sollidens Paviljong, Träffpunkt Öland med Historium, tur med specialutbildad guide genom Världsarvet - Södra Ölands Odlingslandskap, Eketorps Borg, Grönhögen Golf & Fritid, Risinge Hereford, Paradisverkstaden, Ölands Fjärilsmuseum, Vida Museum och Konsthall samt Ölands Djur- och Nöjespark.


  IT i vardagen:
  Öland + Gotland + Hawaii = sant!

  Hur har den nya informationstekniken (IT) förändrat vardagen för öländska företag?
  Det blir temat för en miniserie, som publiceras i tidningen Företagaren på Öland.
  Först ut är en händelse som visar att världens vackraste öar (?) kommit närmare varandra, tack vare datorer och Internet.


  Öland på Internet AB i Mörbylånga har som biservice att förmedla lediga sommarbostäder via sin portal Checkpoint Öland.
  Nyligen kom en förfrågan om uthyrning av ett hus och en lägenhet i centrala Visby, på Gotland.
  Det var inga problem. Och den digitala annonsen sändes med elektronisk post för korrektur direkt till kunden, som befann sig på Hawaii.
  - Ingen stor affär, men rolig, kommenterar Siw Lindahl det ovanliga
  ö-samarbetet. Siw är webbmaster hos Öland på Internet AB.

  Text: acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!
  Efter vintern
  - kom lärkan!

  Hus i vinterskrudDe första dagarna i februari kom millenniets första vinter till Öland.
  Temperaturen kröp ned under 12 - 13 minus, det blåste hårt från först nordost och senare från väst.
  Samtidigt kom det snö. Det snöade från och till under några dagar, men den riktiga fåken uteblev.

  Som mest blev det runt 30 centimeter snö, som dock blåste upp till höga drivor. Snöröjningen fungerade bra och inga större incidenter noterades i trafiken, även om en och annan avåkning skedde från de ishala vägarna.
  Räddningstjänstens bandvagn provkördes av Thomas Gardmar Räddningstjänsten i Mörbylånga hann i alla fall provköra sin inhyrda bandvagn - från Infanteriet i Eksjö - och den fungerade bra, rapporteras det. Och under månadens första veckoslut kunde både barn och vuxna glädjas åt lite vinterföre. Pulkor och skidor kom fram och nyttjades ett par dagar, men inte mycket mer.

  Jörgen Ohlsson provade skidorna inför Vasaloppet.

  Vintern hann alltså inte sätta sig ordentligt, förrän den första lärkan syntes. Den 9 februari flög fem sånglärkor norrut förbi Segerstads fyr på sydöstra Öland, där de välkomnades till det nya Världsarvet av fyrfolket och skrevs in på hemsidan.

  Hardys Place - rastplatsen söder om Resmo  Den 13 februari hördes lärkdrill i höjd med Vickleby kyrka enligt rapport från Anders Måhlén till Ölands Ornitologiska Förening.
  Expertisen påstår att det är cirka 10 dagar tidigare än normalt.
  Även om den riktiga våren inte kommer förrän efter sju bakslag - enligt ett gammalt talesätt - så lär bakslagen inte bli så hårda.
  För nu stiger temperaturen, vårblommorna börjar sticka upp, solen tittar fram och det är rätt gott att leva.  Text: acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!  Ninni och Ingvald belönade
  vid "Företagarnas Julafton"

  Näringslivskontoren i Mörbylånga och Borgholm blir bättre och bättre på att samla öns företagare till träffar.
  Senast i raden var det som populärt kallas "Företagarnas Julafton", på Träffpunkt Öland i Färjestaden.

  Drygt 200 företagare samlades under eftermiddagen och kvällen, till information, seminarier, god mat, lite mingel och allmänt trevlig samvaro.
  En fin och uppskattad gest är att Tage Selander från näringslivskontoret i Mörbylånga och hans kollega Anders Nyholm från Borgholm står vid entrén och hälsar alla personligt välkomna.
  Snacka om närkontakt med företagandet!

  Flera myndigheter, projekt, utbildningsanstalter och serviceinrättningar hade montrar i utställningshallen. Två varianter av välbesökta seminarier genomfördes. Det ena leddes av nya turistchefen på Öland, Marguerite "Mitte" Nilsson, som presenterade sig själv och sina framtidsplaner på ett enkelt och vinnande sätt.

  Andra seminariet gällde bredband och leddes av folk från Telia. Möjligen fann teliafolket jordmånen god för en utbyggnad. Några dagar efter företagsträffen meddelade lokaltidningen att en utbyggnad av snabbare kommunikationsnät är på gång i centrala Färjestaden.

  Ninni och Ingvald Petersson från Ventlinge blev årets företagare i Mörbylånga kommun

  En nyhet för året var att pris till Årets företagare i Mörbylånga kommun delades ut. Det var ett samarrangemang mellan kommunen och Företagarna på Öland. Kommunen representerades av Saga Sigvardsson, kommunal råd (c) och Tage Selander. Företagarna företräddes av ordföranden Bengt Jönsson från Stora Frö.

  Och vinnarna var Ninni och Ingvald Petersson, som äger och driver Norrgårdens Grönsaker i Ventlinge. Det är en gård som gjort sig känd inte minst genom Ölands Skördefest, då Norrgården blir ett kulturellt centrum i bygden. Sedan tidigare är gården utnämnd till representant för "Regional Matkultur" och nu var det dags för ännu en utmärkelse.

  Ingvald Petersson verkade rent rörd, när han tackade för pris, present och diplom. Han lovade också att fortsätta på den inslagna linjen, med att utveckla produkter och sälja dem i den egna gårdsbutiken. Dessutom avslöjade han att det finns många idéer om att utveckla händelserna under Konstnatten och Ölands Skördefest.

  Närmast på tur för företagarna på Öland står en resa till TUR 2001, i slutet av mars.


  Text: acke.sandstrom@home.se

  Till toppen!  Redaktör: Acke Sandström
  acke.sandstrom@home.se
  Postadress:
  Info Baltic, Box 1, 380 62 Mörbylånga
  Besöksadress:
  Brukskontoret, Köpmangatan 35
  e-post: baltic1@algonet.se
  Tfn GSM 0705 - 35 19 05
  Kontor & Redaktion: 0485 - 41117
  Ansvarig utgivare:
  Öland på Internet AB
  Webmaster

  Till toppen!

  Till checkpoint-oland.com index